• +32 (0) 489 09 71 17
  • info@derug.be

Nek | Rug

Het is bekend dat 60% tot 80% van alle mensen ooit last van rugpijn heeft.

#Nek | Rug

Nek- en Rugklachten

Illustration backbone examination

Anatomie

Klachten van de nek-rug.

De wervelkolom bestaat uit 24 wervels: 7 halswervels, 12 borstwervels en 5 lendenwervels. Tussen de wervels van de wervelkolom zitten vooraan de tussenwervelschijven (discussen) die fungeren als schokdempers. De wervelkolom beschermt onze zenuwen. Per wervel komen er 2 zenuwen uit het centrale kanaal. Het zijn de (romp)spieren die onze wervelzuil beschermen en het bewegen mogelijk maken.

De zenuwen
Ook wel de spinale zenuwen genoemd.

Het ruggenmerg loopt door de wervelkolom vanaf de hersenen tot de lendenwervels. Spinale zenuwen treden uit het centrale kanaal in de wervelkolom aan weerszijden van elke wervel. Ze voeren zenuwprikkels naar de spieren en alle belangrijke organen, weefsels en zintuigen. Gevoelsprikkels vanuit bijvoorbeeld de tenen lopen terug via het ruggenmerg en verder naar de hersenen. Daar voelen we het.

Het ruggenmerg stopt in de onderrug en vanaf daar ontspringt een bundel zenuwwortels (de paardenstaart of de cauda equina). Deze zenuwwortels geleiden zenuwprikkels naar het onderlichaam. Wanneer deze zenuwwortels gekneld worden, kan dat pijn veroorzaken. Soms treedt er enkel pijn op in de rug, soms enkel in de lies of in de benen. Ook gevoelloosheid of krachtverlies kan een symptoom zijn.

De spieren die de rug beschermen
Ook wel de paraspinale spieren genoemd.

De rug- en rompspieren die aan de wervelkolom zijn gehecht, zorgen voor steun en stabiliteit van de wervelkolom. Rond de ruggengraat zit een prachtig stelsel van gewrichten, gewrichtsbanden en rug-, buik- en heupspieren die zorgen voor steun, soepelheid en het begeleiden van bewegingen van de rug en het lichaam. Hoe gezonder en sterker deze spieren zijn, hoe beter je de rug kan beschermen. Deze spieren kunnen we verbeteren door meer en gezonder te bewegen. Op deze wijze kunnen we heel veel nek- en rugpijn voorkomen en soms oplossen.

Dr. David van Schaik helpt je graag met een gericht advies om zelf je spieren beter te maken. Zowel met je algemene conditie, je kracht als met je uithoudingsvermogen.

De (gewrichts)banden van de rug
Ook wel de spinale ligamenten genoemd.

Ligamenten:

Zijn sterke, stevige banden van elastisch bindweefsel die de botten met elkaar verbinden.
Zitten vast op verschillende plaatsen op de wervels van de rug.
Helpen om de wervels op hun plaats te houden en remmen tegelijk overdreven bewegingen af (Supraspinous/Interspinous ligament, Anterior longitudinal/Posterior longitudinal ligament, Ligamentum flavum).
De tussenwervelschijf
Ook wel de tussenwervelschijf genoemd.

Tussen twee wervels in de wervelkolom zit een tussenwervelschijf.

Tussen twee wervels in de wervelkolom zit een tussenwervelschijf.

Een tussenwervelschijf bestaat uit een ring van vezelig kraakbeen (annulus fibrosis) die de kern beschermt. De kern bestaat uit een geleiachtige massa (nucleus pulposis).

Een tussenwervelschijf bestaat uit een ring van vezelig kraakbeen <em><b>(annulus fibrosis)</b></em> die de kern beschermt.

De annulus fibrosis (de ring) probeert altijd de krachten die op de tussenwervelschijf komen te staan, op een gelijke mate te verdelen over de gehele schijf.

De nucleus pulposus (de kern) van de schijf gedraagt zich als een schokdemper die de impact van de dagelijkse activiteiten (vb. lopen, springen) absorbeert.

Nek- Rug- Arm- Beenpijn

Klachten aan de nek, de rug of de benen.

Nek-rugpijn kan bij sommige mensen optreden tijdens het werk of tijdens/na het sporten. Bij andere mensen is er met name pijn bij het shoppen/wandelen of stilstaan. Iedere persoon is anders, de pijn is daarom per persoon soms heel verschillend aanwezig.

Rugpijn kan constant of met tussenpozen optreden en kan zich voordoen als een doffe, scherpe, stekende of branderige pijn.

De pijn kan op één plek blijven zitten of wisselend uitstralen naar andere plaatsen (zijkant van het been of de arm, tot in de tenen of vingers).

Lage rugpijn kan een blijvende pijn geven in één of beide benen (radiculopathie).
Nekpijn kan uitstralen naar één of beide armen (radiculopathie).

Nekpijn kan uitstralen naar één of beide armen (radiculopathie)

Acute en chronische pijn
We maken vaak het onderscheid tussen acute en chronische pijn.
Acute pijn komt ineens op en kan zeer heftig zijn, maar duurt meestal relatief kort.
Chronische pijn is een blijvende pijn en wordt vaak niet vanzelf minder.

Andere mogelijke klachten die vaak voorkomen voor bij nek- en rugpijn:


Spierkrampen.
Stijfheid.
Beperkte bewegelijkheid.
Functieverlies door spierzwakte.
Gevoelloosheid.
Een verkeerde houding tijdens zitten, staan of werken.
Verzwakte spieren.
Wat zijn de mogelijke oorzaken van nekpijn of rugpijn?
Wat zijn de mogelijke oorzaken van nekpijn of rugpijn?

Nek- of rugpijn kan het gevolg zijn van een plotselinge verkeerde beweging. De rug kan plots overbelast worden door gespannen rugspieren, door het tillen van te zware voorwerpen of door verkeerd te tillen.

Verschillende aandoeningen kunnen rug-, been- en nekpijn veroorzaken of verergeren.

Druk op de zenuwwortels kan worden veroorzaakt door een hernia, ontstekingen, botsporen (kleine harde gezwellen op het botweefsel) of verschoven wervels. Dit kan pijn veroorzaken in alle delen van de rug en vaak in de armen of benen.

Het meest bekende probleem in de rug is de discus hernia.

In de loop der jaren neemt de kern van de tussenwervelschijf in volume en kwaliteit af door uitdroging. Roken, scheurtjes in de ring van de tussenwervelschijf, ‘gewone’ slijtage en erfelijkheid dragen bij aan dit proces.

Door veroudering of beschadiging worden de tussenwervelschijven dunner en soms ontstaat er een uitstulping (hernia). Dit kan verschillende soorten klachten geven: pijn, gevoelloosheid, tintelingen en/of verzwakking in de armen of schouders, nekpijn of klachten in de benen en tenslotte rugpijn.

Wat kan de pijn beïnvloeden?
Pijnvermindering
Veel gezond bewegen.
Positief blijven denken.
Niet roken.
Minder, geen alcohol.
Gezonde voeding.
Goede matras of zetel.
Meer bewegen tijdens het werk.
Pijnstilling op het juiste moment.
Pijntoename
Te weinig beweging.
Negatieve gedachten.
Roken.
(fors) Alcoholgebruik.
Te veel suikers en koolhydraten.
Slechte matras, slechte zithouding.
Langer dan 45 min stilzitten.
Te veel, te weinig, de verkeerde pijnstilling.
Gevolgen van de pijn
Overgewicht.
Depressie.
Slechter genezen, meer pijn.
Alcohol verslaving.
Overgewicht, moe.
Niet meer goed slapen, niet goed kunnen zitten.
Geen concentratie tijdens het werk.
Verslaving aan pijnstilling, “ niets werkt nog”.
Heup- en rugpijn
Heup- en rugpijn

Heup- en/of rugpijn komt bij heel veel mensen voor.

 Ons heupgewricht en rug zijn gevoelig aan “zit” letsels.

We zitten steeds meer en langer stil. De meeste mensen bewegen helaas te weinig. Daardoor ontstaan er gemakkelijk problemen in onze gewrichten, pezen en spieren. Ons heupgewricht en rug zijn gevoelig aan 'zit' letsels.

Soms lijkt de pijn vanuit de rug te komen maar is het de heup die de pijn veroorzaakt. Soms lijkt het een echte heuppijn maar is de bron van de pijn een rugprobleem.

Dr. David van Schaik gaat graag samen met jou op zoek naar de oorzaak – de reden van de pijn. Om zo een plan te maken om terug pijnvrij te geraken.

Heb je Rug of Nek problemen? Wij helpen je graag verder.


Maak vandaag een afspraak

Verschillende aandoeningen kunnen nek-, rug- en beenpijn veroorzaken of verergeren.


Klik op de onderstaande titels voor meer uitleg.