De wervelkolom bestaat uit 24 wervels: 7 halswervels, 12 borstwervels en 5 lendenwervels. Tussen de wervels van de wervelkolom zitten vooraan de tussenwervelschijven (discussen) die fungeren als schokdempers. De wervelkolom beschermt onze zenuwen. Per wervel komen er 2 zenuwen uit het centrale kanaal. Het zijn de (romp)spieren die onze wervelzuil beschermen en het bewegen mogelijk maken.
Het ruggenmerg loopt door de wervelkolom vanaf de hersenen tot de lendenwervels. Spinale zenuwen treden uit het centrale kanaal in de wervelkolom aan weerszijden van elke wervel. Ze voeren zenuwprikkels naar de spieren en alle belangrijke organen, weefsels en zintuigen. Gevoelsprikkels vanuit bijvoorbeeld de tenen lopen terug via het ruggenmerg en verder naar de hersenen. Daar voelen we het.
Het ruggenmerg stopt in de onderrug en vanaf daar ontspringt een bundel zenuwwortels (de paardenstaart of de cauda equina). Deze zenuwwortels geleiden zenuwprikkels naar het onderlichaam. Wanneer deze zenuwwortels gekneld worden, kan dat pijn veroorzaken. Soms treedt er enkel pijn op in de rug, soms enkel in de lies of in de benen. Ook gevoelloosheid of krachtverlies kan een symptoom zijn.
De rug- en rompspieren die aan de wervelkolom zijn gehecht, zorgen voor steun en stabiliteit van de wervelkolom. Rond de ruggengraat zit een prachtig stelsel van gewrichten, gewrichtsbanden en rug-, buik- en heupspieren die zorgen voor steun, soepelheid en het begeleiden van bewegingen van de rug en het lichaam. Hoe gezonder en sterker deze spieren zijn, hoe beter je de rug kan beschermen. Deze spieren kunnen we verbeteren door meer en gezonder te bewegen. Op deze wijze kunnen we heel veel nek- en rugpijn voorkomen en soms oplossen.
Dr. David van Schaik helpt je graag met een gericht advies om zelf je spieren beter te maken. Zowel met je algemene conditie, je kracht als met je uithoudingsvermogen.
Ligamenten:
Tussen twee wervels in de wervelkolom zit een tussenwervelschijf.
Een tussenwervelschijf bestaat uit een ring van vezelig kraakbeen (annulus fibrosis) die de kern beschermt. De kern bestaat uit een geleiachtige massa (nucleus pulposis).
De annulus fibrosis (de ring) probeert altijd de krachten die op de tussenwervelschijf komen te staan, op een gelijke mate te verdelen over de gehele schijf.
De nucleus pulposus (de kern) van de schijf gedraagt zich als een schokdemper die de impact van de dagelijkse activiteiten (vb. lopen, springen) absorbeert.
Nek-rugpijn kan bij sommige mensen optreden tijdens het werk of tijdens/na het sporten. Bij andere mensen is er met name pijn bij het shoppen/wandelen of stilstaan. Iedere persoon is anders, de pijn is daarom per persoon soms heel verschillend aanwezig.
Rugpijn kan constant of met tussenpozen optreden en kan zich voordoen als een doffe, scherpe, stekende of branderige pijn.
De pijn kan op één plek blijven zitten of wisselend uitstralen naar andere plaatsen (zijkant van het been of de arm, tot in de tenen of vingers).
Lage rugpijn kan een blijvende pijn geven in één of beide benen (radiculopathie).
Nekpijn kan uitstralen naar één of beide armen (radiculopathie).
Andere mogelijke klachten die vaak voorkomen voor bij nek- en rugpijn:
Nek- of rugpijn kan het gevolg zijn van een plotselinge verkeerde beweging. De rug kan plots overbelast worden door gespannen rugspieren, door het tillen van te zware voorwerpen of door verkeerd te tillen.
Verschillende aandoeningen kunnen rug-, been- en nekpijn veroorzaken of verergeren.
Druk op de zenuwwortels kan worden veroorzaakt door een hernia, ontstekingen, botsporen (kleine harde gezwellen op het botweefsel) of verschoven wervels. Dit kan pijn veroorzaken in alle delen van de rug en vaak in de armen of benen.
Het meest bekende probleem in de rug is de discus hernia.
In de loop der jaren neemt de kern van de tussenwervelschijf in volume en kwaliteit af door uitdroging. Roken, scheurtjes in de ring van de tussenwervelschijf, ‘gewone’ slijtage en erfelijkheid dragen bij aan dit proces.
Door veroudering of beschadiging worden de tussenwervelschijven dunner en soms ontstaat er een uitstulping (hernia). Dit kan verschillende soorten klachten geven: pijn, gevoelloosheid, tintelingen en/of verzwakking in de armen of schouders, nekpijn of klachten in de benen en tenslotte rugpijn.
Heup- en/of rugpijn komt bij heel veel mensen voor.
We zitten steeds meer en langer stil. De meeste mensen bewegen helaas te weinig. Daardoor ontstaan er gemakkelijk problemen in onze gewrichten, pezen en spieren. Ons heupgewricht en rug zijn gevoelig aan 'zit' letsels.
Soms lijkt de pijn vanuit de rug te komen maar is het de heup die de pijn veroorzaakt. Soms lijkt het een echte heuppijn maar is de bron van de pijn een rugprobleem.
Dr. David van Schaik gaat graag samen met jou op zoek naar de oorzaak – de reden van de pijn. Om zo een plan te maken om terug pijnvrij te geraken.
Met het ouder worden gaat onze tussenwervelschijf slijten. Deze slijtage kan sneller gaan na bijvoorbeeld een ongeval of dagelijkse verkeerde belasting.
Degeneratie discopathie betekent dat de tussenwervelschijf beschadigd wordt, hij wordt dan dunner of/en er kan een hernia ontstaan.
Om de juiste diagnose te stellen, is jouw verhaal eigenlijk het belangrijkste. Als we goed nagaan wat de klachten zijn, wanneer ze optreden en wat de pijn kan doen toenemen of afnemen, krijgen we al een heel goed beeld over wat er misschien aan de hand is.
Indien nodig kunnen we met een mri-scan een goed beeld krijgen van de mogelijke oorzaken. Wat altijd belangrijk is, is om de kwaliteit van de tussenwervelschijf te beoordelen. Soms is het de slijtage van de gewrichten die al de pijnklachten veroorzaakt.
Bij sommige mensen is het nodig om een zenuwonderzoek te doen. Het kan moeilijk zijn om te bepalen of de klachten worden veroorzaakt omdat de zenuwen knel zitten in de rug, of omdat de zenuwuiteinden beschadigd zijn (radiculopathie – polyneuropathie).
Als de kern van onze tussenwervelschijf naar buiten wordt gedrukt noemen we dat een hernia. De hernia kan tegen een zenuw aandrukken en dat kan pijn veroorzaken en soms krachtverlies. Een discus hernia is één van de meest voorkomende problemen van de rug.
De oorzaak is niet altijd even duidelijk. Soms is er sprake van een lang bestaande, lage rugpijn en plots een forse toename met een beenpijn. De oorzaak is een slechte tussenwervelschijf (discopathie) en door een plotse drukverhoging is de hernia ontstaan. Soms ontstaat de hernia als we iets verkeerd optillen, iets pakken of ons verkeerd zetten.
Een hernia kan overal ontstaan in de nek of rug. De meest voorkomende plek is de onderrug.
Om de juiste diagnose te stellen is jouw verhaal het belangrijkste. Als we goed nagaan wat de klachten zijn, wanneer ze optreden en wat de pijn kan doen toenemen of afnemen, krijgen we al een goed idee over wat er misschien aan de hand is.
Indien nodig kunnen we met een mri-scan een duidelijk beeld krijgen van de omvang van de hernia en de druk op de zenuwen. Wat altijd belangrijk is, is om de kwaliteit van de tussenwervelschijf te beoordelen. Het is goed om te weten dat niet iedere hernia die we zien op een mri-scan ook noodzakelijk klachten geeft. Er zijn heel veel mensen die geen klachten van de rug of benen hebben, maar wel een discus hernia in de rug hebben.
Bij 80% van de mensen gaan de klachten vanzelf over in enkele maanden.
Degeneratieve of leeftijdsgebonden veranderingen in ons lichaam kunnen leiden tot compressie van de zenuwen (druk op de zenuwbanen). Dit wordt ook wel Neurogene claudicatio genoemd.
Lumbale spinale stenose is een geleidelijke vernauwing van het centrale kanaal in onze rug; een vernauwing van de ruimte waar de zenuwen door de wervelkolom lopen. Dit is meestal een gevolg van veroudering en slijtage van de wervelkolom. De vernauwing wordt meestal veroorzaakt door één of een combinatie van de volgende problemen:
Om de juiste diagnose te stellen is jouw verhaal het belangrijkste. Als we goed nagaan wat de klachten zijn, wanneer ze optreden en wat de pijn kan doen toenemen of afnemen, krijgen we al een heel goed beeld over wat er misschien aan de hand is. Een probleem van de bloedvaten kan vrijwel dezelfde klachten geven. Met de juiste vragen of testen komen we tot de correcte diagnose.
Indien nodig kunnen we met een mri-scan een duidelijk beeld krijgen van de mate van de vernauwing in de rug. Soms is het nodig om een bloedvaat onderzoek te doen, om zeker te zijn of de klachten vanuit de rug komen of toch meer van de bloedvaten.
Lumbale (=lende of lage rug) degeneratieve discopathie kan men vertalen in het gewoon Nederlands als simpelweg slijtage van de tussenwervelschijf in de onderrug. Hier zitten de vijf grootste wervels van de rug. Zij vangen de grootste druk op van ons lichaamsgewicht. De vijf onderste wervels en tussenwervelschijven spelen een hele grote rol in bijna alle bewegingen van de rug en ons lichaam.
Als we spreken over degeneratie, bedoelen we dat het gaat om schade veroorzaakt door slijtage. Er komen dan kleine scheurtjes in de elastische buitenring van de tussenwervelschijfschijf. Er is meestal een verlies van het vochtgehalte in de zachte gel in de kern van de tussenwervelschijf. Hierdoor vermindert het schokabsorberende vermogen. Soms treedt er een verschuiving op van de ene wervel over de andere.
Discopathie kan leiden tot: uitstulpingen (hernia), vorming van osteofyten (botuitsteeksels) en verlies van hoogte van de tussenwervelschijf en/of verandering van de stand van de wervels.
Degeneratieve discopathie kan ook leiden tot instabiliteit. Het lichaam is dan niet meer stabiel op die tussenwervelschijf. Er is dan te veel beweging tussen de twee wervels boven en onder de tussenwervelschijf.
Om de juiste diagnose te stellen is jouw verhaal eigenlijk het belangrijkste. Als we goed nagaan wat de klachten zijn, wanneer ze optreden en wat de pijn kan doen toenemen of afnemen, krijgen we al een heel goed beeld over wat er misschien aan de hand is.
Indien nodig kunnen we met een mri-scan, ct-scan of een rx opname van de rug een beter beeld krijgen. Wat altijd belangrijk is, is om de kwaliteit van de tussenwervelschijf te beoordelen.
Kinesitherapie (fysiotherapie) kan soms goed helpen om te bekijken wat er aan de hand is. Indien de spieren sterker worden, kunnen veel rugpijnklachten verdwijnen of verminderen. De matige spier conditie kan dan een uitleg zijn voor de klachten die aanwezig waren.
Degeneratieve spondylolisthesis is een aandoening waarbij één wervel naar voren schuift ten opzichte van de daaronder gelegen wervel. Dit kan een gevolg zijn van slijtage of een oude fractuur, een aangeboren afwijking of (in zeldzame gevallen) door een tumor.
De ligamenten en de tussenwervelschijf kunnen de verschuiving niet altijd tegenhouden. Met de tijd zakt de tussenwervelschijf dan in en verandert zijn vorm en schuift de bovenste wervel naar voren ten opzichte van de onderste.
Spondylolisthesis kan leiden tot het afknellen van een zenuw of het centraal zenuw kanaal en/of overbelasting van de rugspieren.
Om de juiste diagnose te stellen is jouw verhaal het belangrijkste. Als we goed nagaan wat de klachten zijn, wanneer ze optreden en wat de pijn kan doen toenemen of afnemen, krijgen we al een goed idee van wat er misschien aan de hand is. Is er vroeger ooit een ongeluk gebeurd? Heb je vroeger veel gesport? Ooit een val gemaakt?
Indien nodig kunnen we met een mri-scan, ct-scan of een rx opname van de rug een beter beeld krijgen.
Degeneratieve scoliose bij volwassenen (vergroeiing van de rug) is een aandoening waarbij een zijdelingse kromming ontstaat in een ruggengraat. Deze kromming is het gevolg van veroudering en slijtage of verschuiving/verzakking van de tussenwervelschijven en gewrichten aan de achterkant van de wervelkolom. Naarmate de gewrichten en tussenwervelschijf meer en meer verslijten ontstaat er een verkeerde stand van de rug. Deze verkeerde stand kan rug- en/of beenpijn veroorzaken. Het kan een vermoeid gevoel in de spieren geven. Als de slijtage heel erg wordt, kunnen de zenuwen gekneld worden.
Volwassen degeneratieve scoliose komt meestal voor bij mensen ouder dan 65 jaar.
Om de juiste diagnose te stellen is jouw verhaal het belangrijkste. Als we goed nagaan wat de klachten zijn, wanneer ze optreden en wat de pijn kan doen toenemen of afnemen, krijgen we al een goed idee van wat er misschien aan de hand is.
Indien nodig kunnen we met een mri-scan, ct-scan of een rx opname van de rug een beter beeld krijgen.
Soms is het nodig om een zenuwonderzoek te doen. Het kan soms lastig zijn om te bepalen of de klachten worden veroorzaakt omdat de zenuwen knel zitten in de rug, of omdat de zenuwuiteinden beschadigd zijn (radiculopathie – polyneuropathie).
Adjacent Segment Diseaseis een aandoening van de discus en gewrichten boven of onder een bestaande fixatie van de rug.
Helaas komt het regelmatig voor dat iemand (vroeger) een operatie heeft gehad aan zijn rug (fixatie van 2 wervels of meerdere) en nadien een nieuw probleem krijgt boven of onder deze fixatie.
Het gevolg kan zijn:
Al deze zaken samen kunnen ertoe leiden dat de zenuwwortel klem komt te zitten of dat meerdere zenuwen knel komen te zitten.
Om de juiste diagnose te stellen is jouw verhaal eigenlijk het belangrijkste. Als we goed nagaan wat de klachten zijn, wanneer ze optreden en wat de pijn kan doen toenemen of afnemen, krijgen we al een heel goed beeld over wat er misschien aan de hand is.
Belangrijk is om de weten wanneer je de vorige keer bent geopereerd, waarom en hoe. Zo kunnen we beter je klachten begrijpen en een behandeling opstellen. Indien nodig kunnen we met een mri-scan, ct-scan of een rx opname van de rug een beter beeld krijgen. Wat altijd belangrijk is, is om de kwaliteit van de tussenwervelschijf te beoordelen.
Kinesitherapie kan soms goed helpen om te bekijken wat er aan de hand is. Indien de spieren sterker worden, kunnen veel rugpijnklachten verdwijnen of verminderen. De matige spier conditie kan dan een uitleg zijn voor de klachten die aanwezig waren.
De behandeling van deze klachten is eigenlijk gelijk aan die van een “gewone” hernia of slijtage van de discus. Alleen indien een operatie nodig is, is het heel belangrijk om goed de stand van de rug te corrigeren, zo doende dat de kans op nog eens zo een probleem zo klein mogelijk is.
Dr. David van Schaik heeft een ruime ervaring in revisie operaties, het uitvoeren van operaties bij mensen die al eens geopereerd zijn.
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij fracturen (breuken) die het gevolg zijn van osteoporose.
Medicatie, een brace, cementatie van de wervel, kinesitherapie, dit zijn enkele van de behandelingsopties.
Als er sprake is van een evidente instabiliteit of druk op de zenuwen, is een ingreep soms noodzakelijk. Zo kunnen we de stand corrigeren en de zenuwen terug vrij maken en zorgen dat de wervelzuil terug stabiel wordt.
Sleutel tot een succesvolle rug operatie:
Een goed operatieteam, anesthesie, verpleging, schoonmaak-personeel, ondersteunende diensten. Wij vertrouwen elkaar en communiceren op een heldere en duidelijke manier.
Het gereedschap: microscope, navigatie, moderne implantaten, neuromonitoring alles om de operatie veilig en efficiënter te laten verlopen.
Maar boven alles ...
Bent u klaar voor een ingreep?
Het juiste moment voor jou om een operatie te ondergaan is als je er fysiek en emotioneel klaar voor bent.
Pijn in de heup-bil kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Soms is het de heup zelf, maar vaak ligt de bron van de pijn buiten het heupgewricht.
De bil-, heuppijn kan het gevolg zijn van:
Facet artrose (slijtage van de gewrichtjes van de onderrug). Soms geeft dit heel lokaal pijn in de rug bij bepaalde bewegingen. Vaak geeft het meer een zeurende pijn in de onderrug – bil - bovenbeen regio.
Een overbelasting van het SI gewricht:
Dit is het gewricht tussen het sacrum (heiligbeen) en het bekken.
Hier wordt helaas te weinig aan gedacht bij lage rugpijnklachten en heuppijnen. Voor het SI gewricht geldt dat het gevoelig is aan overdruk. Dat kan langdurig zitten zijn, lang stilstaan, of gewoon het ontbreken van gezonde beweging. SI – artrose kan ontstaan na een ongeval of soms na een infectie.
Een overbelasting van de bilspieren:
Vaak treedt er dan een verkorting/kramp van de spieren op. Typisch gebeurt dit na een verkeerde bukbeweging, plots verkeerd kracht zetten of na lang (verkeerd) zitten.
De piriformis spier is een kleine spier in de bil. Deze kan soms een pijn veroorzaken in heel het been. Dit gebeurt als de spier de grote been zenuw afknelt (nervus ischiadicus).
Een veel voorkomend probleem is een irritatie of ontsteking aan de zijkant van het bovenbeen (trochanteritis/ bursitis). Dit kan een ontsteking zijn van de bursa (slijmbeurs), of een overbelasting van de pees. Bij de meeste mensen is het een combinatie van de twee.
In sommige gevallen is het echt de heup zelf. Er kan dan sprake zijn van heupslijtage (artrose), of een probleem van het kapsel van het heupgewricht (Labrum).
Een verkeerde manier van stappen kan heup –, rugpijn geven. Dit kan veroorzaakt worden door enkel- of kniepijn.
Het is belangrijk om met de huisarts, de kinesist of met dr. David van Schaik de bron van de pijn te zoeken. Zo kun je er gericht iets aan doen.
Dat wil niet zeggen, dat je altijd direct een scan moet laten maken. Vaak kunnen we met het verhaal van de pijn en het lichamelijk onderzoek al ontdekken waar de pijn vandaan komt.
Dr. David van Schaik ziet dagelijks heel veel mensen met gecombineerde pijnklachten van de heup/rug. Hij helpt je hier graag verder mee.